8 Mayıs 2011 Pazar

Anneler günü ve Annesi vefat edenler?



İlk okula giderken okul arkadaşlarım bahçede top peşinden koşmaya gittiklerinde, ben sınıfta kalıp daha mantıklı düşüncelere atardım zihnimi. Bununla beraber hem saçma düşünceler elde ettim, hemde büyüdüğümde küçükken düşündüğüm bir takım düşüncelerin ne kadar çok gerçek olduğunu anladım. Bazen küçük yaştaki zihin, ergenlikden sonraki zihinden daha üstündür. İlk okulda öğretilen ilkler her zaman  önemli günler olur. Cumhuriyet bayramları, anneler günü, babalar günü vs vs. Benim düşündüklerimin arasında Anneler günü vardı. O zamanlar, anneler gününün ya da babalar gününün sadece 1 günde kutlanmasının çok saçma olduğunu çok net hatırlayabiliyorum. Şu son günlerde ise hakikatten bu düşüncenin daha da ötesine giderek küçüklüğümdeki bu düşünce bana neyin gerçek olduğunu daha çok göstermiş oldu.

Annesi vefat eden insanlar, her anneler günün'de üzülüyorlar, ağlıyorlar. Anneleri ile yaşadıkları, mutlu ve mutsuz anıları hatırlıyorlar. Kimisi daha çok üzülüyor, kimisi daha çok ağlıyor. Ben bu dünya'nın barış/mutluluk gibi kokmasını istediğim için neden insanların saçma bir kişinin insanlara benimsettiği şu ''Anneler günü''nde üzüldüklerini izleyeyim? Bunu düşünmeyen mantıksız bir insanın çıkartmış olduğu ve de ''Anneler günü'' diye ilan ettiği, bir günü mantıklı bir insan nasıl olurda kabul edebilir peki? Hakikatten, Anneler günün'de annesini kaybeden insanların kötü gün geçirmesini izleyip görmek çok kötü. Anneler'e karşı değilim, velhasıl böyle de bir sonuç çıkıyor.

24 yorum:

  1. Tamamen katılıyorum. Çünkü canlı bi örneği bizim evimizde yaşanıyor. Belki biliyosundur küçük kardeşim diye bahsetiğim biri var ama o benim kardeşim değil aslında. kuzenim. annesini kaybettik, birkaç yıldır bizimle yaşıyor. püff devamını getiresim gelmedi, üzülüyorum işte...

    YanıtlaSil
  2. işte böyel bir yazıya ihtiyacım vardı.
    Yıllardır şu anneler gunu gibi vs. günlerin empatiden yoksun inanların egolarıyla alakalı olduğunu düşünürdüm.

    Bütün insanları durdurup yapmayın etmeyin diyesim gelirdi ve ne yazık ki artık pes ettim anlatacakta dermanım kalmadı.

    YanıtlaSil
  3. haklisin cok..
    Babamda bugün cok üzgündü:S
    babaannem vefat etti bi kac sene önce..

    YanıtlaSil
  4. Anneler gününde annesini kaybeden insanların kötü bir gün geçirmesini görmek, onların üzüldüklerini bilmek gerçekten çok kötü.
    Bende anneler gününün tek güne sığdırılmasından yana değilim fakat ne evlatlar var annelerinin değerini bilmeyen ve sadece böyle bir günde hatırlayabilen.
    Yaşayan bir annenin bir gün de olsa sevilip sayılması, yüzünün gülmesi için yapılmış bir gün olarak görmek daha hoş olur bence.
    Yoksa hiç kimse annesini kaybeden insanların üzüdüğünü, ağladığını görmek istemez.(İnsanlar o kadar vicdansız değiller!){ben buna inanıyorum!}
    Ama yaşayan bir annenin mutluluğunu görmek isterler Barancım.

    YanıtlaSil
  5. Annelerin günü her gündür, ama annelerini yanında hissedemeyenler için her gün bi' boştur. Acaip..

    YanıtlaSil
  6. Takıntılı ergen@ Benim gibi düşündüğün için bu daha da iyi hissetmemi sağladı. Bilmiyordum ve okurken çok üzüldüm, umarım kendi annesini babasını özlemez desem de muhakkak özleyecektir. -Zaman zaman kötü anlar yaşayabilir kuzenin.

    Blush@ Değil mi? Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü vs vs vs. Ne bitmez günlermiş bunlar. Bu saydığım günlerin hepsini de insanlara uydurmuşlar. Yok şu gün annenin gününü kutlayacaksın, yok bugün babanın gününü kutlayacaksın. Olur mu öyle bir hayat, bu insanların hiç mi kafası çalışmıyor. Halen daha anlayamıyorum. Bunu tüm insanlara anlatamayız gerçekten de, anlayacak olan bazı kesim olabilse de, anlamayacak olan kesimin fazlalığını şimdiden hissedebiliyorum.

    Rory@ Başınız sağolsun canım, kötü habermiş. Baban umarım her anneler gününde bu durumu kolayca atlatır. Yazımda hak verdiğin için teşekkür ederim. Öpüldün.

    tiyba@ Evet haklısın, annelerin her gün sevilip, gülmesi gerekir. Ya da senin ona bayağı çok zaman ayırman gerekir. Fakat bunu haketmeyen anneler de yok değil. Sen o güzel düşüncenle insanların vicdansız olmadıklarını düşünüyorsun tuğbacığım, fakat içlerinden istisna olarak çıkabiliyor.

    Ukeladümbeleği@ Evet çok garip bir duygu hissine kapılabilirler. -senin de yorumun yine benim yazımın amacına çıkıyor. ''Anneler gününü neden çıkardılar?'' sorusuna eşit.

    YanıtlaSil
  7. yeterince içim daralmamış gibi bi de şunları okutup bana süper katkıda bulundun walla..annem yanıbaşımda olmasına rağmen bi hüzne kapıldım..off bu aralar iyi değilim sanırım :(

    YanıtlaSil
  8. bak benide dellendirdin şimdi :)

    Nyks

    YanıtlaSil
  9. Baran'cım (Baran abimin adıdır bu arada çok severim :) ) sana sonuna kadar katılıyorum anneler gününde mezarlıklar dolup taşıyor ve sevgililer günü gibi ticari bir amaçla icat edilen bu gün bir çok insanın üzülmesine sebep olabiliyor :( insan annesi olduğunu o spesifik günde hatırlamıyor elbet ama kaybını hatırlıyor :/

    YanıtlaSil
  10. Barancım ben de hep düşünmüşümdür anneler günü'nde annesini kaybetmiş olanları, ondan uzak olanları, belki de hiç anneye sahip olamamış olanları. sırf bu yüzden bu tip günlere hep antipati duydum.

    YanıtlaSil
  11. hüzünlenmek istemiyoruz her yerde gözümüze sokulmasından hoşlanmıyoruz belki üzerinden birazcık daha zaman geçse kendiliğinden düzelecek ruh halimiz ama acımız bu kadar tazeyken bütün dünya acımıza ortak olsun istiyoruz belkide benciliz kimbilir?

    YanıtlaSil
  12. Deli Köşesiciğim@ Aslında gerçekleri yazdığım için üzülmemen gerek canım, üzülme. -sen üzülme.

    hemeracık@ Dellenen dellenene yahu ahaha

    Giz@ Mezarlıklar en güzel örnek buna Giz'im. Çok güzel bir örnek verdin, teşekkürler. Ne yazık ki de kaybını hatırlıyor ve de eskiden yaşadığı o iyi durumlar ona bir anda acı da veriyor. Abin benden büyüktür, baran abiye selamlar :)

    Lalehan@ Değil mi Lalehancığım? -bu türdeki günlerin hiç bir empatisi olmamalı insanlarda, fakat oluyor. -çok garip.

    arya in neverland@ İnsan denilen bir olgunun kavram olduğuna inanıyorum ve tüm insanların da birer bencil hayattan ibaret olduklarına kanaat gösteriyorum. İnsanlık kavramında seçimlerin ne kadar doğru/yanlış olduğu her zaman sorgulandığı için, hiç bir zaman neticenin garantiliğini bilmemek gibi bir hal alıyor. Bu yüzden de bencillik kanıtlanmış oluyor. Teşekkür ederim o güzel yorumun için. Bu arada özlettin kendini.

    YanıtlaSil
  13. aslında bide diğer tarafı var işin anneler bu gunu gercekten seviyorlar:)nedense herkesin yaptığı her boku insan üstü bi çabayla kendimizi yırtarcasına kutlayan tebrik takdir eden biz annemize gelince oscarlık bir geçiştiriverme haline burunuyoruz. sonra mayısın gelemesiyle bizde bi tutuşma hali başlıyor bir paln bi proje bi allttan alttan iş yapma hali annelerde kendini özel hissediyor onun için bişeyler yapıldığını görüp mutlu oluyor. herkes bi düşünsün özel günler hariç annesine bi bardak çay yapan bi dal çiçek alan varmı? benciliz işte azizim bencil biz üzülüyoruz kutlamayalım diyoruzda başka türlüde onları hatırlamaıyoruz ki !!!

    YanıtlaSil
  14. Cok haklisin aslinda... Birincisi anneleri hatirlamak icin sadece birgun yetmez, ikincisi dedigin gibi annesi olmayanlar ne yapsin. Ne kadar kotu bir durum. Kutlasan bir turlu kutlamasan bir turlu...
    Isin komigi oglum dun, anneler gunu babalar gunu var abiler gunu niye yok dedi. Hadi buyrun!!!

    YanıtlaSil
  15. çok güzel bir noktaya değinmişsin şuan hoşumuza gidiyor ancak birgün yanımızdan ayrıldıklarında şimdiki gibi güzel geçirmşcez bu günü, her şey iki taraflıdır bir yüzü güzel diğer yüzü çirkin bu da o hesap bir konu:/

    YanıtlaSil
  16. Güel bir yazı olmuş. Ben yazmaya kalksam empati bile kurmaya korkarım ya annem olmasa diye düşünmek istemem. Ki biz bu güne çok anlam yüklemiyoruz. Ama coğu kişi duvarında, twitterinda devamlı anneler günü msajı veriyor. Çok saçma. Anneninkini anneanneninkini kula yeter sanane diğerlerinden. bu kadar gözüne sokmaya hakkı yok kimsenin.

    YanıtlaSil
  17. Barancm, herşeyde olduğu gibi bunda da olayın diğer tarafı ,anlattığın..haklısın, ben de kutlama yapmıyorum,sizi hergün severim dedim yıllarca.ama bu günde beklentisi olan annelerimizin üzülmemesi için ben de bu çarka katıldım.acaba diyorum yıllar sonra bu günde ben de böyle bir beklentim olur mu ?

    YanıtlaSil
  18. arya in neverland@ Çok doğru yazmışsın :) anneler günü hariç diğer günler anneler bile hatırlanmaz, 1 bardak çay bile verilmez. Bencilliğin en ötesiyiz aslında.

    didem@ Abiler gününü de en kısa sürede biz çıkaralım Didemciğim :))

    CMOS@ Evet, hayatımızda kaybettikden sonra anneler günü zımbırtısında sürekli beraberken geçirdiğimiz günleri hatırlayacağız, üzüleceğiz.

    VeraBox@ Ah sorma, twitter'da özellikle, saniyede yüzlerce anneler günü tivitı atılmıştı, n sonunda çıkmıştım sitden belli süre kadar. -İnsan bayıyor baharcığım, teşekkürler yorumun için.

    Buket@ Benim düşüncem şu Buketciğim, sen genç bir anne olduğun böyle zımbırtıları sevmiyorsun, yaşın ilerlediği zaman muhakkak çocuğunun ya da çocuklarının ''anneler günü''nde seni arayıp kutlamalarını bkleyebilirsin. Çünkü o zaman annelik duygularının daha ağır yüklü olacağını düşünüyorum. Zaten tüm annelerde böyledir büyük ihtimalle.

    YanıtlaSil
  19. arya in neverland@ Evet anneler gününde, anneler kendilerini çok özel hissediyor. Diğer günlerde ise dediğin gibi annesinin aklına gelen kişi sayısı çok çok az. -Bencilliğin resmen ötesidir bu hayat. Yazdığın her satıra katılıyorum Arya.

    didem@ Çocuk haklıymış, anneler, babalar günü olduğu halde neden abiler günü olmasın değil mi? -kardeşler günü de olmalı. Bunun örnekleri daha da çok artacak.

    CMOS@ Aynen öyle arkadaş, şimdiki gibi asla güzel geçmeyecek.

    VeraBox@ Teşekkür ederim baharcığım. Twitter'ında her daim anneler gününü paylaştılar, sevgi kelebekleri oldular bir anda, tahammül edemeyip bi süre çıkıp tekrar giriyordum. -Attıkları her tivit anneler günü ile ilgiliydi, baydılar.

    Buket@ Evet haklısın, bizler bu çarka mecburi olarak katılıyoruz, neden mecburi olarak katılalım ki? düşüncesi de doğuyor bir yerlerden. Ben, başkasının topluma dayattığı bazı kuralları sevmiyorum, bu da onlardan biri. Annelik duyguları sanırım- yaşlarında ağır basıyor olaya, sen de o yaşlara geldiğin de muhakkak isteyeceksindir Buketciğim:))

    YanıtlaSil
  20. Ben de babalar günü o günün o gün olduğunu hiç bilmem, bilmek istemem...

    YanıtlaSil
  21. Bu yazın beni çok etkiledi Baran :( ,,Benimde kızım babasını hiç yaşayamadı. Şu tv'de çıkan salak reklamlardan nefret ediyorum.Bi tek annem olsun bana bişi olmaz, bana bi masal anlat baba diye şarkıda ekledilermi bizim evde o gün o reklamlar izlendiyse zindan olabiliyor. Yetimhanedekileri hiç düşünemiyorum :(

    YanıtlaSil
  22. Eğer bu durum seni rahatsız ediyorsa, bunu anneler gününü bir günde kutlamak olarak algılıyorsan, eleştirin kapitalist sistemin sosyal yaşamdaki etkisine olmalı. Eğer duygularını bir güne sığdıran insanlar diyorsan, Türkiye'de bu durum çoğu zaman böyle. İşçi bayramı, Cumhuriyet bayramı.. Genel bir bakış açısıyla bunu konu edinebilirsin. Ve diyorsan ki onlar, anneleri olmayanlar o gün çok üzülüyorlar, ağlıyorlar; kendimden biliyorum, bu bir günlük bir üzüntü, bir günlük bir ağlama değil.
    Dünyanın barış mutluluk kokması diyorsan da, insanların büyük sistemin renksiz bir üyesi olmaktan kurtulup "derinlemesine" düşünmeyi öğrenmeleri gerekiyor öncelikle.
    Hepimize saçma geliyor bunlar muhakkak; ama konu aslında bu kadar da basit değil. "Anneler Günü" geleneği Yunan mitolojisindeki pek çok tanrının annesi olan Rhea "onuruna" verdikleri yıllık ilkbahar kutlamalarıyla başlar. "Onurlandırmak, kutsamak" da fiziki bir varlık gerektirmiyor ki. İnsanların anıları var. Bütün bu duyguları bir güne sığdırmak insanı olmayan, bu düşüncenin "benimsetilmesi" yok aslında.
    Zaten bunu 1900'lü yıllardan sonra anma günü olarak başlatan kadın, annesini aslında kaybetmiştir bunun öncesinde.

    YanıtlaSil
  23. + Günlerin "anlam"larını önemsememek neden oluyor bunlara bana sorarsan. Okumaya üşeniyoruz. :)

    YanıtlaSil

düşünceni belirt mayk?